openluchtklassen dag 2

Na een verkwikkende nachtrust waren wij al redelijk vroeg weer uit de veren  Een stevig ontbijt maakte ons helemaal klaar voor weer een dag vol activiteiten.  Gelukkig speelde het weer flink mee zodat alle geplande zaken konden doorgaan.

Na het ontbijt en het opruimen verdeelden we ons in groepen voor de oriëntatieloop in Nieuwkerke.  We dwaalden door de straten van dit kleine dorpje, passeerden een aardappelfabriek (daar maken ze geen aardappelen, die groeien hier gewoon op de velden) en leerden bieten, aardappelen en wortelen herkennen.  De buit aan aardappelen, bieten, maïs die achterbleven op de velden ging mee naar De Bosgeus.

Na de middag bracht de bus ons naar Ieper.  Daar ging de ene groep in opleiding als lakei.  Dat dit een succes is, zal je bij hun thuiskomst wel merken.  De anderen gingen op verkenning in ‘In Flanders Fields’ waar ze de grote oorlog van dichtbij leerden kennen aan de hand van getuigenissen van burgers, vluchtelingen, dokters en verpleegsters.  Een tentoonstelling die telkens weer een grote indruk nalaat.

We sloten de Ieper-dag af met een korte wandeling op de vesten.  Via de Menenpoort stapten we naar een klein oorlogskerkhof op die vesten.  Opnieuw werden we geconfronteerd met de grote, zinloze slachting van vorige eeuw.

Terug in de Bosgeus werden we vergast op een lekker maaltje van onze keukenploeg.  Dan vlug opruimen, nog even ontspannen en brieven schrijven.  En dan was het opnieuw bedtijd.

Foto’s van deze tweede dag vind je hier.